De eindejaarsfeesten zijn in zicht: de tijd van gezelligheid, warmte en liefde. Maar er komt ook nog iemand anders om de hoek piepen, namelijk dé grootste party pooper: het milieu. Weet jij hoeveel impact onze geliefde Christmas spirit op onze planeet heeft? Wees gerust, wij zijn hier niet om de pret te bederven. Daarom geven we met plezier onze 5 beste tips mee om de feestdagen op een duurzame manier te vieren.

Foto © Pexels

Kerstboom

De kerstboom staat centraal in het hele kerstgebeuren. Ze komen in alle groottes, kleuren en (ja hoor, echt waar) geuren. De keuzestress is real. Maar als je moet kiezen in functie van het milieu, wat is dan de beste keuze? Elk jaar een nieuwe (echte) boom kopen of keer op keer die plastic boom van de zolder sleuren? Om een duurzame beslissing te smaken stel je jezelf best even de volgende vraag: hoe lang doe jij met een boom? Kunsstofbomen hebben de eigenschap om jarenlang mee te gaan. Dan is in principe duurzamer dan jaarlijks een boom uit de grond te halen. ‘Maar niets gaat toch boven een échte boom?’ Klinkt het dan. Geen zorgen, wie zo’n natuurlijk exemplaar niet wil missen is er ook goed nieuws. Koop je boom lokaal en wees zeker dat hij lokaal geteeld is. Als je de boom met kluit koopt, kan je ‘m nadien verplanten zodat je er nog langer geniet van hebt.

Foto © Pexels

Decoratie

Ook kerstdecoratie ontsnapt niet aan de trends. Afwisseling is leuk maar doet zowel het milieu als onze portemonnee fronsen. Elk jaar een ander thema met nieuwe ballen, slingers en andere decoratie, aan de keuze in de winkel zal het ‘m niet ontbreken. Wil je toch wat verandering? Swap it! Wissel met familieleden of vrienden. Of wil je toch je eigen verzameling aanvullen? Ga dan op schattenjacht in tweedehandswinkels of kringloopwinkels, bijvoorbeeld. Daar ligt vaak heel wat moois voor een klein prijsje en je geeft de stukken een tweede leven.

Foto © Pexels

Menu

Als er iets is waar we ons achteraf best wel schuldig over voelen, dan is het wel al dat eten tijdens de feestdagen. Die extra kilo’s kunnen er nadien wel terug af maar de schade die we hebben toegebracht door al dat lekkers te verorberen, die zal minder snel wegtrekken. Wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen tijdens deze periode, kan gaan voor een vegetarisch menu. Het eten van dieren is en blijft een grote factor in de milieuproblemen die we vandaag ondervinden. Geen fan van deze menu? Probeer dan te minderen met vlees, vis of gevogelte en eet gerust wat extra groenten. Dit brengt ons bij een tweede tip: denk aan het seizoen. Koop seizoensgebonden producten die minder belastend zijn voor het milieu. Zo komen we bij tip nummer drie: deze groenten kan je best lokaal kopen als je je steentje wil bijdragen aan het milieu en de lokale economie. Lekker én eerlijk dus.

Foto © Pexels

Inpakken

Meer pakjes, meer plezier. Toch? Meer papier, ja! In de UK alleen al, gooit men tijdens de Kerstperiode genoeg inpakpapier weg om maar liefst 9x de evenaar in te pakken. Bovendien is het ook verre van ecologisch om papier te produceren. Een duurzame én stijlvolle oplossing? Leuke geschenkdozen vind je in alle kleuren en groottes. Lekker old skool maar ook enorm praktisch want je kan ze elk jaar opnieuw gebruiken. Daarnaast bespaar je jezelf ook heel wat tijd en geklungel. Wil je toch je inpakkunsten tonen? Gebruik dan oud papier of recycleer het inpakpapier van vorig jaar. Over hergebruiken gesproken: leuke lintjes, labels of andere decoraties die je aan pakjes kan hangen, zijn makkelijk te recupereren van voorgaande cadeaus.

Ben je nog op zoek naar een origineel cadeau? Geef een VentiMax cadeau! Nu te koop in de webshop of klik hier om ‘m te bestellen.